mandag, marts 14, 2011

Politiske spændinger efter katastrofen

Vi har alle set hvor voldsomt katastrofen har ramt Japan. Jeg vil ikke beskæftige mig med detaljer om skader og den slags i denne blogpost. Det kan man se andetsteds. Her vil jeg bare hurtigt ridse nogle af de politiske spændinger, der kan være betydningsfulde i den kommende tid, op.

I de næste dage vil vi se hvor stort omfanget af katastrofen har været og langsomt vil det også blive tydeligere hvem der har fejlet i forhold til forskellige foranstaltninger, der skulle have beskyttet folk. Allerede nu begynder vi så småt at se kritik af Kan Naoto, der beskyldes for ikke at have været der for folket. I stedet har det været kabinetssekretæren Edano Yukio, der utrætteligt har været regeringens ansigt under forløbet. På Twitter har der således været et populært hashtag, der lyder #edano_nero (gå i seng Edano). Ligeledes har der været et, der har lydt #kan_okiro (stå op Kan), der refererer til Kans manglende tilstedeværelse.

Opposition og regering har angiveligt sluttet fred og står sammen for nationen, men allerede nu ser det ud til at freden er ved at krakelere. Der er et par artikler, der har fanget min opmærksomhed. I den første af dem kritiserer oppositionen regeringen for ikke at kunne håndtere krisen ordentligt. Det er især i forbindelse med de planlagte strømafbrydelser, der skal spare på energien, at der lyder kritik. Der mangler initiativ og overblik og elselskabet og regeringen er ikke gode nok til at samarbejde . Kritikken kommer fra oppositionen over en bred kam. Regeringens respons har været at kritisere elselskabet og skyde skylden på dem.

Yomiuri, der jo er LDP-venlig, er ude med en særdeles kritisk artikel, der kritiserer Kan-administrationen for mangel på handling. Her er det sen reaktion i forhold til situationen med atomkraftværkerne, planerne for strømafbrydelserne, manglende planlægning i forhold til borgernes sikkerhed og for utilstrækkelig information, der bliver nævnt. De efterlyser en stærk leder, der kan hjælpe nationen igennem krisen.

Sankei, der heller ikke er kendt for at være store DPJ-støtter, er også ude med riven. Deres kritik går på at regeringen har rendt forvirret rundt i forbindelse med atomkræftværkerne i Fukushima, og ikke har vidst hvad de skulle gøre i situationen.

Man kan roligt regne med at kritikken vil stige i styrke både som tiden går og som flere informationer om svigt eller ting, der kunne være gjort bedre kommer frem. Disse spæde pip kan give et fingerpeg om hvad vi vil se mere af i den nærmeste fremtid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar