onsdag, maj 19, 2010

Mund- og klovsyge i Miyazaki


Det er kommet frem, at der er udbrudt mund- og klovsyge i Miyazaki præfektur i det sydlige Japan. Der er selvfølgelig panik og Higashikokubaru Hideo, som er guvernør i præfekturet, har erklæret området i undtagelsestilstand. F.eks. ser det ud til at man vil aflyse festivaller og andre store events, der kan tiltrække mange mennesker, selv udenfor det sygdomsramte område.
Det er der jo sådan set ikke noget usædvanligt i (andet end at mund- og klovsyge ikke forekommer så ofte). Det interessante ved historien er at i følge Asahi blev første tilfælde fundet sidst i marts og blev indberettet til kontrolmyndighederne. Veterinærmyndighederne undersøgte dyrene, men mente ikke, at der var noget at komme efter og foretog sig intet. Nogle dage senere kom næste udbrud i en gård 600 meter væk, men heller ikke her kunne man finde ud af årsagen til dyrenes sygdom. Problemet var at sygdommen ikke fulgte det mønster som stod beskrevet i den manual, som dyrlægerne havde fået udleveret af præfekturet. Så der gik ret lang tid før man fik konstateret at der var tale om mund- og klovsyge og i al den tid fik sygdommen lov til at brede sig.
Umiddelbart skulle man mene, at det er sjældent at sygdomme viser sig på fuldstændigt samme måde som de optræder i lærebøgerne, hvilket dyrlægerne må være klar over. Men et eller andet sted har man i hvert fald ikke reageret som man burde, og det kommer til at koste guvernøren dyrt, hvis sygdommen breder sig for alvor, og så oven i købet midt i økonomisk krise. Det er ikke umuligt, at forestille sig at en epidemi kunne få vidtrækkendepolitiske konsekvenser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar