lørdag, september 05, 2009

Hetz mod tynde piger?

Da jeg stod og lavede mad i går havde jeg P1 kørende i baggrunden. Programmet var P1 debat og man havde inviteret redaktør fra modemagasinet Elle, Cecilie Christiansen, og sekretariatchef i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS), Steen Andersen, i studiet. For tiden er der igen debat om kulørte blades brug af tynde modeller og deres potentielt negative indflydelse på unge kvinder. Denne gang er debatten fokuseret på brug af manipulerede fotografier. LMS vil gerne have, at der ad politisk vej indføres et krav om at manipulerede fotografier mærkes, således at unge piger ikke tror, at pigerne i reklamer, modereportager, etc. virkelig ser sådan ud. Det håber LMS så forhindrer dem i at få spiseforstyrrelser.
Der er selvfølgelig nogle problemer i den sag. For det første er der vist ingen der kan dokumentere, at en sådan lov vil have nogen som helst effekt. For det andet, så er det noget af en påstand at spiseforstyrrelsernes årsag er billeder i modeblade og reklamer. Det er noget som ofte hævdes, men hvor meget har det egentlig på sig? Vi ved at der er mange forskellige faktorer der kan spille ind når man f.eks. udvikler anoreksi og her er nogle af dem arvelige, andre er psykologiske og så videre. Sagen er, at man er prædisponeret for at kunne få en spiseforstyrrelse og så kan det godt være at man ikke har godt af at kigge på tynde modeller eller hvad ved jeg, men man kan ikke pege fingre ad den branche på den måde fordi der er nogle som er disponerede for spiseforstyrrelser, depressioner, osv. I debatten lyder det som om det er det idealbillede som findes i medierne der er skyld i de stakkels pigers sygdom, og det er bla. LMS der er medvirkende til dette, med deres reduktionistiske tilgang.
I P1-programmet klarede Elles redaktrice sig rigtigt godt. Hun gjorde det klart at hun tænkte over hvilket ideal de videbringer, men samtidig er Elle et modeblad og beskæftiger sig ikke med skønhed og vægt. De bringer billeder af slanke piger fordi det er hvad forbrugerne vil have. Hvis trenden går imod større piger, så vil de begynde at bruge dem, men sådan er trenden ikke lige nu. Det er ærlig snak og viser også at forbrugerne vil have pæne, slanke modeller. Hvis blade som Elle begyndte at bruge piger med mere kød på som modeller, så ville kvinder ikke købe bladet.
Steen Andersen fra LMS var straks en helt anden sag. Han henviste til undersøgelser og sagde at over 40% af kvinder havde et lavere selvværd efter at have læst et dameblad. Jeg tvivler ikke på at der er en undersøgelse der viser det, men altså..blade med modeller der ikke svarer til det mainstream idealbillede som LMS kritiserer sælger ikke. Det er man nødt til at forholde sig til og det viser en del mere hvor forbrugerne rent faktisk lægger deres penge end hvad de siger i en undersøgelse, hvor det som bekendt er gratis at udtale sig. Han forsøgte også at bevise, at unge piger tog skade af at se på de billeder. Han henviste til en historie hvor en anorektiker havde sagt at hun ville sulte sig til hun lignede Victoria Beckham. Steen Andersen har et noget anstrengt forhold til logik, for det følger ikke at fordi man har en spiseforstyrrelse og vil ligne Victoria Beckham, at det så er fotografier af Victoria Beckham der er årsagen til spiseforstyrrelsen. Det er simpelthen for lavt et niveau i en debat om emne der er alvorligt nok.
Det værste var dog Steen Andersens gentagne udmeldinger om at de modeller der anvendes i blade som Elle er "unaturlige". Ja, det sagde han flere gange. Elles redaktør sagde at der nu engang var nogle mennesker der havde et højt stofskifte og de anvendte slanke, sunde piger til deres photoshoots. Men det bed ikke på ham. Han gentog flere gange at dette og hint var "unaturligt". Jeg finder det meget mystisk, at en mand der repræsenterer en organisation, der arbejder for at folk ikke skal have det dårligt med deres kroppe, sidder og taler for at en bestemt kropstype skal gøres til noget der ligger udenfor normaliteten. At slanke kvinder skal mistænkelliggøres som anorektikere eller freaks. Er det den løsning LMS har? At forsøge at få slanke kvinder til at få det dårligt med sig selv, så dem der er mindre slanke kan pege fingre ad dem som unormale og dermed få det bedre med sig selv? Steen Andersen opererer med et meget snævert normalitetsbegreb og det virker som om, at han haft så meget med anoreksi at gøre, at han glemmer at der også findes naturligt slanke mennesker, der også har usikkerheder, problemer, osv. lige som alle andre. Hvorfor skal man hetze dem på den måde? Det var ekstremt usmageligt og der er næppe en løsning at forsøge at redde piger fra anoreksi ved at angribe en anden gruppe pga. deres udseende.
Udsendelsen findes her.

1 kommentar:

  1. Jeg har tidligere beskæftiget mig en del med denne problematik. Det er tydeligt, at der her er tale om en dagsorden der ikke primært udspringer af bekymringer for unge kvinders sundhed. Der er langt flere kvinder i vesten der lider af obesity, og den tilstand slår langt flere mennesker ihjel. Men det medfører ikke en masse vrede udfald mod mennesker der er overvægtige eller mod fødevareindustrien, i hvert fald slet ikke i samme omfang som den vrede der fremføres mod modeindustrien. Jeg mener at man skal finde de egentlige motiver for den store fokus på tynde kvinder et andet sted: et had mod kvindelige skønhedssymboler.

    SvarSlet