torsdag, februar 19, 2009

Den danske folkesjæl?

Jeg er kommet i besiddelse af en reklametryksag fra den yoga-skole, som hedder Natha Yoga, der er en dansk aflægger den rumænske bevægelse, som ledes af guruen, Grieg. Bevægelsen beskæftiger sig med tantrisk sex og forskellige former for meditation. De er lidt utraditionelle, i det de f.eks. har produceret flere pornofilm, som jo ikke lige er det man normalt forbinder med en yogaskole. Nuvel, det er slet ikke derfor jeg skriver dette indlæg. På bagsiden af tryksagen, der indeholder alskens tilbud om yogisk lykke, prydet med billeder af mere eller mindre afklædte kvinder, der stolt viser deres nyfundne new age-tilfredshed frem, står der følgende:

Vækkelsen af den danske folkesjæl

Studier viser, at hvert land har en såkaldt "nationalsjæl" - nationen eller folkets fælles sjæl. Folkesjælen er i kompleks og dyb interaktion med hvert enkelt individ, som er en del af den pågældende nation. En god kontakt med vores folkesjæl opfylder vores behov for at høre til, at relatere til andre og en større sammenhæng, og vækker de positive kvaliteter og værdier, som er specifikke for den pågældende nations folkesjæl og som bliver udviklet over generationer. Kontakten til folkesjælen giver os direkte adgang til tidligere generationers succesfulde landevindinger og vores dybereliggende fællessjælelige potential.
Et folk, med en stærk og sund kontakt til deres nationale identitet, vil også respektere andre folk og kulturer - ligesom et harmonisk og sundt menneske naturligt respekterer andre mennesker.
Meditation er en stærk metode til at vække folkesjælens iboende kvaliteter i vores eget væsen.

Studiegruppe for vækkelse af den danske folkesjæl

Denne gruppe mødes jævnligt for at vække folkesjælen gennem meditation, praksis og research samt intellektuelle studier i den danske folkesjæl. Vi tager også på ture til steder med kraftige energetiske felter forbundet med folkesjælen.
Wow! Jeg har altid syntes, at Natha var sådan lidt til en side, men jeg havde ikke lige set det der komme. Kombinationen af nationalkonservatisme/national essentialisme kombineret med østens mystik er ny for mig. Ideen om folkesjælen som en slags pøl af viden man kan opnå adgang til ved hjælp af meditation er jo fantastisk. Her gik man og troede, at nationalstaterne var en konstruktion, men det var helt forkert. Gad vide om Sønderjyllands del af den tyske folkesjæl ændrede sig efter 1920? Jeg ville også gerne vide hvilke steder de besøger? Jeg forestiller mig grupper af yoga-nationalister i kasematterne, mediterende ved Holger Danskes fødder. I fremtiden er det ikke umuligt, at vi kommer til at se en alliance mellem folkene fra Konservativ Reaktion, Nomos og Natha Yoga.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar