lørdag, januar 03, 2009

Japansk økonom maner til besindighed

Den japanske økonom, Ikeda Nobuo, har et godt indlæg på sin blog af en slags, der desværre er alt for sjælden i det meget reguleringsglade Japan. Som bekendt har der været stilstand og krise i Japan siden boblen brast for efterhånden en del år siden. Med den nuværende recession trues Japan for alvor, men alligevel forsøger politikerne sig med alle sine gode gamle keynesianske tricks, med hvilke de har skubbet den tidligere krise foran sig i lang tid.

Ikeda sammenligner det økonomiske system med det økosystem han oplevede da han var i Malaysia og brugte en måned på at fotografere den tropiske regnskov. Der så han hvordan gigantiske træer væltede når de blev ødelagt af termitter, hvilket gav plads til nye træer. Han citerer biologen Fukuoka Shinichi for at beskrive dette system som i dynamisk ligevægt. Ligeledes minder han om, at den vækst Japan så efter krigen blev skabt i en tid hvor landet var ødelagt og de store zaibatsu-enheder var blevet demonteret. Han siger det ikke direkte, men det er vel en tankegang a la Schumpeters kreative destruktion han er ude i.

Han anbefaler at man lærer af årene med Koizumi, der bestemt er den premierminister der har ført den mest radikale og liberalistiske politik Japan har set. At man i modsætning til hvad man gjorde i halvfemserne, lader de gamle træer dø, så de nye træer kan få luft og lys til at vokse sig store og stærke. Det er usædvanligt for japanske økonomer at tale på denne måde, men desperationen breder sig, og måske er de endelig klare til at lade ideen om at markedet retter sig selv op vinde indpas. Det er interessant at se hvordan økonomer her står i kø for at fordømme markedet (på trods af at det på ingen måde var ureguleret), mens nogle økonomer i Japan, der har været igennem en helt anden udvikling i den tid der har været økonomisk opgang i vesten, måske ikke er så naive omkring statslig indgriben som blåøjede Krugman-tilhængere er her. Via Global Voices.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar