tirsdag, januar 13, 2009

Den japanske nation og Ainu-folket

Japan Focus har en artikel om hvordan man har behandlet Ainu-folket i Japan. Forfatteren får godt nok fyret en del post-strukturalistiske ligegyldigheder af, men under det er der også nogle interessante punkter.

I særdeleshed interessant er afsnittet om japansk sprogforskning og hvorledes man forskede i Ainu-sproget for at finde frem til et proto-japansk sprog, altså det japanske sprogs oprindelse (der den dag i dag er MEGET omdiskuteret). Samtidig anså mange dem for at være primitive og tilbagestående stammefolk, der skulle assimileres i den japanske nation. Tilgangen til ainuerne og deres kultur var fuldstændigt japan-centrisk. Artiklen er værd at bruge tid på, hvis man kan holde den stil den er skrevet i ud.

Billedet af ainuerne er taget fra Okinawa Sobas flickr-stream. Der kan du finde flere Ainu-fotografier.

3 kommentarer:

 1. Jeg har læst mig til, at japansk skulle være beslægtet med koreansk, og at disse to igen muligvis er beslægtet med mongolsk og tyrkisk.

  Og så mener jeg også at have læst at ainuerne er beslægtede med de australske aboriginals og de sorte på Ny Guinea. At de altså skulle høre til den 'første bølge' af Out-of-Africa homo sapiens.

  SvarSlet
 2. Det er en mulighed, at det forholder sig sådan med japansk, og det er klart den mest populære teori i dag i en eller anden form (at japansk stammer fra de altaiske sprog), men beviserne for det er ikke særligt stærke, og den teori kan ikke forklare det hele. Man ved ikke engang om japansk og koreansk er i familie med hinanden eller om lighederne skyldes senere afsmitning. Diskussionen om disse emner har været indædt i årenes løb, og der er stadigvæk ikke nogen der har fået ret.

  SvarSlet
 3. Nåja, altaiske sprog hedder de. Men tak for opdateringen :)

  SvarSlet