søndag, september 28, 2008

Danske mediers dækning af japansk politik

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg sjældent læser danske mediers dækning af Japan-relateret stof efterhånden. Der er så meget spændende at læse og det er uhyre sjældent at Japan-stof har høj prioritet på danske avisredaktioner. Engang imellem får jeg dog alligevel læst lidt, og det ender, forudsigeligt nok, med at jeg bliver en smule irriteret over det manglende kendskab til stoffet. Her snakker jeg ikke om artikler om firkantede vandmeloner og hunderobotter. Det er jo ligesom hvad det er, men mere når man forsøger at dække mere seriøse emner, som japansk politik.

F.eks. er der valget af Aso som premierminister. Udover det forventelige fra Ekstra Bladet, hvis overskrift lød:

"Manga-fan bli'r statsminister"

og selve notitsen var:

"Japan fik ny statsminister i går. Det er den 68-årige Taro Aso , der åbenbart bruger megen tid på at læse de japanske manga-tegneserier. Han siger i et interview, at han læste mellem 10-20 blade om ugen tilbage i 2003. Taro Aso fortæller desuden, at han fik familien til at sende ham tegneserier fra Japan, mens han i sine unge dage var på studietur i USA."

Så var der mange andre pinlige indslag. I det mindste udgiver EB sig ikke for at være en avis med en seriøs dækning af den slags stof. Mange andre seriøse medier havde skrevet af efter Ritzau og det var noget i denne retning:

"Den 68-årige tidligere udenrigsminister, der er kendt som en konservativ nationalist og udenrigspolitisk høg, er Japans første katolske regeringschef."

Jeg ved ikke helt hvor jeg skal starte. Aso er ganske rigtigt den første katolske premierminister, men ikke den første kristne. Katayama Tetsu og Ohira Masayoshi var begge kristne premierministre. Det gøres til noget eksotisk og enestående at Aso er katolik flere steder, men det er nu ikke så enestående endda. Der har sådan set været ret mange kristne premierministre i forhold til at de kristne i Japan udgør under en procent af befolkningen.

Som jeg tidligere har nævnt, er Aso for kompleks en politiker til at man kan kalde ham for en høg og en konservativ nationalist, med de implikationer som det nu fører med sig at kalde en japansk politiker for dette. For det første er han en slapper med hensyn til missionerne i det Indiske Ocean. Der er ingen der regner med at se ham tage til Yasukuni og han mener at Japan skal give afkald på en del af de områder som de strides med Rusland om. Ikke noget en traditionel konservativ nationalist ville gøre i Japan.

Aso er bestemt nationalist, men ikke på en "åh jeg længes efter de gode gamle dage hvor vi voldtog hele asien" måde, men mere som en erkendelse og omfavnelse af sit lands historie som et middel til at kunne komme fremad. Hans nationalisme er fremsynet, ikke tilbageskuende. det er simpelthen for plat at både danske og udenlandske medier konsekvent skal omatle Aso på den måde.

Langt den meste dækning bygger på omskrivninger af ovenstående. Den eneste jeg har set der skiller sig en anelse ud er Informations, og det er ikke på en god måde. Information har deres egen østasien-korrespondent. Han sidder godt nok i Kina, og han taler vist næppe japansk, hvis jeg skal dømme ud fra det han skriver, men for Informations redaktion er Kina og Japan måske lidt det samme? Jeg ved det ikke, men her er hans vinkel:

"Fyrig nationalist og lerdueskytte skal styre Japan ud af krisen"

Hold da op. Det kan overraske mig at et dagblad der skal forestille at være seriøst kan hyre denne mand, Martin Gøttske hedder han, til at skrive om den slags. Det er simpelthen overskriften og fylder sådan set også en ret stor del af artiklen. Som bekendt skriver journalister altid det vigtigste først. For Gøttske er det åbenbart Asos farverige personlighed, der jo er interessant nok, men altså..manga og lerduer som det vigtigste? Det er Ekstra Bladet niveau.

Artiklen gentager det unuancerede syn på Aso som vi kender og så er der ovenikøbet en meget kina-centrisk synsvinkel, så man næsten skulle tro at den kom fra det kinesiske telegrambureau. Det lykkes også Gøttske at komme med denne fortærskede kliche:

"På nær 10 måneder har LDP været ved magten uafbrudt siden 1955. Det har reelt gjort Japan til en et-parti stat, hvor lederen af LDP per automatik også får posten som premierminister."

Nej, det har ikke gjort Japan til en et-parti stat. Der er masser af andre partier og regeringen lige nu består sådan set af TO partier: LDP og Komeito. For en del år siden var det en populær analyse af japansk politik at betragte det som et ikke-fungerende demokrati, fordi folk blev ved med at vælge det samme parti. Den analyse glemmer bare at LDP er ved magten fordi folk stemmer på dem. Der er masser af konkurrence til LDP og masser af konkurrence internt i partiet. Den bemærkning viser en forbløffende mangel på kendskab til japansk politik. Det ville være dejligt hvis Information i fremtiden ville holde sig til at citere Ritzaus telegrammer i stedet for at sætte inkompetente på opgaven. Så undgår man da det værste.

Der går nok et stykke tid før jeg tjekker den danske dækning ud igen.

3 kommentarer:

 1. "Lerduer er også mennesker!"

  SvarSlet
 2. Anonym9:14 PM

  Godt gået! K.

  SvarSlet
 3. Den danske dækning af Rusland er også pinlig. Man går op i klichéer og gårsdagens problemstillinger. F.eks. er de danske ruslandskorrespondenter typisk omkring 60 år gamle, og de blev ved med at tale om "de nye demokratier i Østeuropa" indtil 15 år efter murens fald. :-/

  Det gælder for så vidt også dansk dækning af Norden, Østeuropa, Holland, Sydeuropa... alle andre lande end USA og Storbritannien er skandaløst dårligt dækket af dansk presse. Selv om USA er godt dækket, er det dog sjældent de danske journalister tænker selvstændigt, de nøjes som regel med at skrive af efter de mest mainstream og simple amerikanske analyser.

  Dansk presses ideal om dækning af udenlandsk politik kan ganske enkelt beskrives som: underholdning.

  Det er sandsynligvis inspireret af forholdet til dansk politik, hvor pressen jo også helst vil reducere det til underholdning. Det er bestemt ikke vore politikere der er skyld i det alene.

  SvarSlet