lørdag, februar 16, 2008

Vil Japan af med dødsstraf?

Forleden dag kunne man i Aarhus Stifttidende læse en notits under overskriften "Japan vil af med dødsstraf". Noget jeg fandt ret overraskende eftersom jeg intet havde hørt om dette. Dødsstraf er som regel ikke et stort emne i Japan, og meningsmålinger viser gang på gang at et sted imellem 80 og 90% af de adspurgte er positivt stemte overfor den. Så vil de nu af med den?

Jeg læste videre:

Tokyo: En gruppe japanske politikere vil omgående have bremset henrettelser af dødsdømte fanger. Modstanderne af dødsstraffen går på tværs af politiske skel, og de har nu udarbejdet et lovforslag, som i første omgang skal sætte en stopper for henrettelser i fire år. Det fortæller tv-stationen BBC./ritzau/

Nu virkede det en anelse mere afdæmpet. Fra det inkluderende Japan i overskriften var man gået til at det var en "gruppe japanske politikere". Nu var jeg med, og nogen særlig nyhed er det vel egentlig ikke. I årevis har et lille antal japanske politikere været imod dødsstraf. De støttes af landets advokatforening (der ikke nyder nogen særlig anseelse eller er særligt stor, da antallet af advokater i Japan er forholdsvis lille). Det som de opfordrer til er et 4-års moratorium hvor man ikke henretter nogen. Desværre er det bare ikke særligt sandsynligt at det kommer til at ske lige nu, og desuden er der næppe stor chance for at det vil føre til en permanent afskaffelse af dødsstraffen. Fra 1989 til 1993 blev der f.eks. ikke henrettet nogen mennesker.

Nu har der været lidt kritik igen, også fra udlandet, men jeg tvivler på at det vil have en særlig effekt. Det skal bemærkes at den japanske advokatforening har arbejdet for et moratorium siden 2002 uden at det har hjulpet, endsige skabt særlig opmærksomhed indenfor landets grænser. Især siden Aum Shinrikyos gasangreb mod Tokyos undergrundsbane har der bare ikke været stemning imod dødsstraf blandt vælgerne, og således heller ikke blandt politikere der er mere optagede af Japans rolle internationalt, hvem der skal finansiere fremtidens velfærdssamfund, osv.

Derfor undrer det mig at se sådan noget i en dansk avis, eller på BBCs hjemmeside, der oprindeligt bragte nyheden. Det er intet der tyder på at dødsstraffen forsvinder lige foreløbigt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar