torsdag, januar 10, 2008

浅間山荘事件

Her forleden dag faldt jeg over nogle interessante klip på Youtube. De er fra et gidseldrama der fandt sted i 1972, og som er særligt spændende af flere årsager. For det første fordi der blev sendt direkte fra gidseldramaet og så mange som henved 90% af landets TV-seere sad og så med når NHK transmitterede derfra. For det andet er det en interessant historisk begivenhed, fordi gruppen bag, Den Forenede Røde Hær (連合赤軍), var en af Japans marxistiske terrororganisationer (der for en stor del havde navne der minder om hinanden, og derfor ofte forveksles af folk der skriver om dem i vesten) som forårsagede megen vold og ødelæggelse i de år. Hvis man følger deres historie er det muligt at se en parallel udvikling i forhold til andre radikale venstrefløjsgrupper i Europa, som RAF, Brigate Rosse, vor egen Blekingegadebande, osv.

Først til selve begivenheden. Klippene er fra Karuizawa i Nagano præfektur. Hér havde 5 medlemmer af DFRH d. 19.02.72 søgt tilflugt i en hytte og taget en kvinde som gidsel. Grunden til at de var på flugt var at der havde været et internt opgør, eller måske nærmere en udrensning indenfor den militante venstrefløjsorganisation. Intet mindre end 12 militante kommunister måtte lade livet i opgøret. D.28.02.72 iværksatte japansk politi så deres historiske redningsaktion og stormede hytten. Kampen varede over 10 timer og blev transmitteret i sin helhed på japansk TV. Det endte med at man reddede gidslet, at terroristerne blev anholdt og at to betjente mistede livet.

Her er også en dokumentar i flere dele (på japansk, men med masser af interessante billeder, så man kan sagtens få noget ud af at se lidt på den selv om ikke forstår noget):Den Røde Hær

Historien om Japans Røde Hær og de forskellige fraktioner af denne starter med atomiseringen af Japans radikale venstreorienterede studentermiljø. I 1969 indkaldes til et stort møde der har til formål at skabe en forenet anti-imperialistisk front. Det lykkes ikke, men ud af begivenhederne til dette møde kommer Japans Røde Hær. Ud af en kommunistisk studentergruppe voksede der noget der hed Den Røde Hær Fraktion (赤軍派) der var aktiv fra 1996-1972. Ud af denne gruppe skulle komme flere forskellige militante fraktioner der ofte bliver forvekslet som følge af deres lignende navne.

De forskellige fraktioner er, ud over det oprindelige Den Røde Hær, disse:

 • Den Forenede Røde Hær - Dannet af medlemmer af Den Røde Hær og en anden militant gruppering (Kakumei Saha, der også udsprang af Den Røde Hær) . Under ledelse af Mori Tsuneo, der også havde været leder af Den Røde Hær.
 • Japans Røde Hær - En gruppe dannet i Libanon og ledet af Okudaira Takeshi og Shigenobu Fusako. Det er dem man som regel læser om når disse grupper omtales i medierne eller andre steder. Gruppen kaldes også for Den Arabiske Røde Hær af og til.
 • Den gruppe der foretog en kapring af et JAL fly i 1970, og efterfølgende levede i eksil i Nordkorea. I Nordkorea var gruppen med til at udgive et japansksproget revolutionært tidsskrift ved navn 日本を考える (Tænk på Japan) - Et blad der angiveligt skulle indeholde en blanding af revolutionære artikler og nationalromantiske forestillinger om deres hjemland.
 • Den Proletariske Fraktion af Den Røde Hær - Ikke en terrororganisation, men nærmere en organisation dannet af supportere uden for DRH.
Efter dannelsen i 1969 forsøgte DRH at sparke revolutionære optøjer i gang i Osaka, Kyoto og Tokyo. Det var meningen at det skulle ske samtidig med at Black Panthers og Students for a Democratic Society (hvor Weathermen Underground udsprang fra) organiserede Days of Rage i USA. Politiet var dog opmærksomme på aktiviteterne, da DRH ikke var særligt diskrete, og det endte med at medlemmerne af gruppen ikke fik mobiliseret i særlig grad, og i stedet angreb de nogle politistationer med molotovcocktails.

Gruppen var begyndt at producere forskellige våben, bl.a. en primitiv håndgranat med pachinko-kugler i, og ville organisere en større øvelse i våbenbrug der skulle resultere i erfaringer der kunne bruges på gadeplan. Politiet fik nys om det, og det resulterede i at kernedmedlemmerne i gruppen gik under jorden. Dett var samtidigt et skift væk fra forsøgene på at organisere masserne til militante aktioner.

Nu begyndte deres aktiviteter for alvor at tage form. Først og fremmest var der gruppen der kaprede JAL-flyet. Derudover var der det der skulle blive Den Forenede Røde Hær, som koncentrerede sig om at røve banker og postkontorer, og så var der Japans Røde Hær, der blev trænet i Libanon af PFLP og begyndte at udføre internationale terroraktioner. Bl.a. den meget kendte massakre i Lot Lufthavn.

Japans Røde Hærs internationale aktiviteter er velbeskrevede, så det vil jeg ikke bruge særlig tid på her. Mere interessant i denne sammenhæng det hvad der f'ørte til gidseldramaet ved Asama-Sanso.

Den Forenede Røde Hær

Hjemme i Japan var resterne af DRH der nu var jaget vildt taget op til en hytte i bjergerne for at diskutere en evt. sammenslutning med Kakumei Saha, der ligeledes havde store problemer med myndighederne pga. revolutionær aktivitet. Grupperne var meget forskellige og derfor havde man besluttet at iværksætte noget der mest af alt minder om en slags meget agressivt konfronterende psykoterapi. Det har ikke været muligt at finde detaljer om dette, men umiddelbart tror jeg at man skal forestille sig noget a la gestaltterapi og i den dur. Meningen var at dette skulle hærde medlemmerne. Disse terapi-agtige sessions endte i en voldsom udrensning der kostede 12 medlemmer livet. De blev banket ihjel, udsat for voldsom tortur eller døde af kulde efter at være blevet tvunget til at opholde sig udenfor i bjergerne i december måned.

Det er næsten helt absurd at tænke på, men samtidigt med at dette foregik, så var der en masse andre aktiviteter. Bl.a. byggede medlemmerne af gruppen en ny hytte, planlagde en ny aktion og meget andet. Det er svært at forestille sig at man kan gøre den slags samtidig med at man slår sine egne venner ihjel. Det siger en del om hvor langt disse mennesker havde skubbet sig selv ud på et sidespor i kampen for deres drømmesamfund.

Lederen af Kakumei Saha, Nagata Hiroko, var angiveligt den der satte gang i hele udrensningsprocessen. Hun var meget optaget af kvindespørgsmål og feminisme. Da hun opdagede at dette ikke var højt på dagsordenen i den anden gruppe kritiserede hun Den Røde Hærs kvinder for at være for feminine. Det var dette der gav dem ideen til at gå i gang med at forsøge at gøre de svagere medlemmer lidt hårdere i filten, hvilket endte med 12 døde. Man mindes om historien i Peter Øvigs bog om Blekingegadebanden, hvor lige præcis kvindespørgsmål fører til konfrontative og voldelige omgange af selvkritik.

Det var dette der var baggrunden for det man ser på klippene, og som stort set hele Japan sad og så på TV den dag i februar 1972. Historien er stadigvæk utroligt fascinerende og den har haft stor betydning for Japans yderste venstrefløj, og også hvorledes resterne af Den Røde Hær valgte at agere senere.

(Meget af det der er skrevet her er baseret på Patricia G. Steinhoffs artikler om emnet.)

3 kommentarer:

 1. Laerke12:06 AM

  Var kvinden bare viceværtens kone? (I så fald, var han så hyttens vicevært?)

  Måske skal vi prøve sådan en gang udrensning i klassen, jeg synes du og Anders er blevet lidt bløde...

  SvarSlet
 2. Så vidt jeg kan forstå var hun kone til ham der tog sig af udlejningshytterne ved bjerget, ja.

  Jeg ser frem til noget selvkritik. Jeg har gjort rigtig meget galt!

  SvarSlet
 3. Hovsa manden!1:51 PM

  Spændende, og der kommer en film nu siger du?

  SvarSlet