søndag, november 04, 2007

Ozawa træder tilbage?Leder for DPJ, Ichiro Ozawa, har i dag meddelt at han tilbyder at træde tilbage. Angiveligt skyldes det den forvirring der har været de sidste dage om hvorvidt DPJ er villige til at indgå i en stor-alliance med LDP. Fukuda og Ozawa har haft en samtale hvor dette har været nævnt, men der har været uenighed i medierne om hvem der er kommet med forslaget. I følge Ozawa var det Fukudas ide, som Ozawa siden overvejede og afslog. Der har dog været medier der har påstået at det var Ozawas ide og at det var et tegn på at han var ved at miste den kontrol over den politiske situation han har haft på det sidste. Det er vel ikke nødvendigt at sige at Ozawa benægter dette på det stærkeste, men han mener alligevel at det han kalder for "bagvaskelse" i forbindelse med hans person og denne sag er så stor en ulempe for partiet, at det er bedst hvis han trækker sig.

Problemet lige nu er at der er politisk dødvande på grund af de magtforhold der er kommet i Overhuset efter sidste valg. En koalition mellem de store partier ville kunne løse en del af disse problemer, bl.a. de der har været i forbindelse med de Maritime Selvforsvarsstyrkers støtte til de amerikanske aktiviteter i det Indiske Ocean og fornyelse af den lov der skulle give mulighed for at forsætte disse. Som bekendt er styrkerne trukket hjem.

Fukuda skulle angiveligt have foreslået at Japan i fremtiden kun skulle deltage i FN-sanktionerede aktioner, og til gengæld for dette skulle Ozawa og hans parti så træde ind i en alliance med LDP og Ny Komeito, og sammen med dem udforme en lov der skulle kunne gøre den slags aktiviteter mulige i fremtiden. Ozawa afslog dette.

DPJs ledelse holder et møde imorgen hvor de vil afgøre om de vil tage imod Ozawas tilbud, men umiddelbart ser det ikke sådan ud. Måske er det bare en taktisk manøvre for Ozawa, der jo er meget ivrig efter at fremstå som en mand man kan stole på. Han har tidligere været væk fra lederposten i DPJ i en periode hvor der var lidt uro omkring ham.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar