søndag, september 16, 2007

Fukuda vs. Aso


Kampen om hvem der skal være den nye leder for LDP (der nu først bliver afgjort d. 23. i stedet for den 19.) er i fuld gang og ser ud til at komme til at stå imellem Taro Aso og Yasuo Fukuda. Som det ser ud lige nu står Fukuda højst sandsynligt til at vinde. Selv Aso har sagt at Fukuda står langt bedre i kapløbet end han selv gør. Fukuda har opbakning fra langt flere fraktioner end Aso har (som det ser ud nu har Aso kun opbakning fra sin egen fraktion).

Men hvem er de to kandidater og hvad står de for?

Taro Aso

Nuværende generalsekretær for LDP og tidligere udenrigsminister under både Abe og Koizumi. Han er en hardliner indenfor partiet hvad angår udenrigspolitik. Han har udtalt sig ret skarpt om Kina og Nordkorea. Aso har også opfordret kejseren til at besøge Yasukuni helligdommen.

Han er kendt for at være en stor fan af manga, og bliver tit hånligt kaldt for "otaku". Han taler som en yakuza hvilket også har været genstand for en del latterliggørelse.

Skattepolitisk har han som regel været imod forhøjelser og bl.a. har han talt imod en forhøjelse af den japanske moms.

Yasuo Fukuda

Tidligere kabinetssekretær og søn af en premierminister.

Politisk er han nok lidt mere kompromissøgende end Aso. I forhold til Yasukuni har han f.eks. sagt at han nok ikke har tænkt sig at besøge helligdommen (hvilket, omend usikkert, er mere tydeligt end mange andre politikeres udsagn når det gælder Yasukuni).

Det skal dog siges at han ikke har markeret sig så tydeligt som Aso, og det derfor er svært at vide hvad han præcist mener om dette eller hint. I forhold til anti-terrorloven taler han om dialog med DPJ, mens Aso står hårdt i den sag. Men umiddelbart ser han ikke ud til at være milevidt fra Aso, omend han ikke udtaler sig med helt samme hårdhed som førnævnte.

Hvem er bedst for LDP?

Ingen af de to kandidater nævnt her er ideele som jeg ser det. Hverken Aso eller Fukuda er en ny Koizumi og jeg har svært ved at se nogle af dem redde partiet. Aso er for hård og Fukuda mangler personlighed.

Hvis vælgernes tillid til LDP skal opbygges igen, så skal en ny leder være klar i mælet og gøre op med korruptionen. Samtidigt skal han være i stand til at acceptere at magtbalancen i japansk politik har forskubbet sig og handle derefter. Det vil sige at en ny leder skal række hånden ud til DPJ så LDP kommer til at fremstå som de initiativrige og nytænkende. Lige nu har DPJ overtaget og virker som en frisk brise for mange vælgere. Hvis LDP f.eks. lufter muligheden for en DPJ/LDP koalitionsregering så vil det virke som om de taget vælgerne alvorligt. Afviser DPJ sådan en tanke, så vil det være DPJ der kommer til at virke modstræberiske og ukonstruktive. Er DPJ åbne overfor tanken så vil det virke som om LDP kommer med alle de gode ideer og de vil oven i købet være i stand til at bevare en del af deres magt.

Men Aso og Fukuda er begge kandidater der i høj grad vil føre de tidligere lederes linjer videre. Det er svært at forestille sig nytænkningen komme derfra. Skal man vælge er Fukuda måske bedst pga. hans mere moderate fremtræden, men det er også muligt at jeg kun vurderer således fordi jeg kender Asos holdninger og personlighed langt bedre. Der kan nå at ske meget endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar