søndag, september 23, 2007

Fukuda valgt som leder af LDPI dag blev Yasuo Fukuda valgt til at være den nye leder af LDP og dermed er han (med mindre der sker noget usædvanligt inden tirsdag) også manden der skal være Japans nye premierminister. Det ser ikke ud til at den lille sag med donationerne fra Nordkorea kommer til at betyde noget i denne omgang.

Hvad står han for?

Danske mediers dækning af japansk politik er som regel ret dårlig. Det bliver sjældent til mere end et Ritzau-telegram eller også skriver de lidt af fra amerikanske eller andre engelsksprogede aviser. På Politikens hjemmeside og hos BBC lagde jeg mærke til at de kaldte Fukuda for "moderat". Moderat i forhold til hvem? I forhold til Abe? I forhold til Aso?

Her er hans standpunkter på nogle af de vigtigste områder:

 • Nordkorea: Fukuda er for en dialog med Nordkorea, hvor Abe stod for en hård linje der bestod af pres og sanktioner. Fukuda er tilhænger af en normalisering af forholdet til diktaturstaten.
 • Anti-terrorloven: Fukuda planlægger at komme med et forslag til en ny lov der giver de Maritime Selvforsvarsstyrker mulighed for fortsat at støtte Operation Enduring Freedom.
 • Han har snakket en del lighedssnak, men jeg har ikke set nogle konkrete forslag. Det er dog tydeligt at han, i sin kampagne, har lagt afstand til Aso ved ikke at tale om vækst og den slags, men mere har lagt vægt på "bløde værdier". Hvad han vil gøre vil tiden vise.
 • Han er åben overfor at hæve momsen. Efter min mening det glade vanvid at gøre, når man tænker på hvordan det tidligere har skadet den japanske økonomi.
 • Fukuda er kendt for sine gode forbindelser til både USA og Kina, så her vil han helt sikkert satse på at skabe så gode bånd som muligt.
 • Han planlægger ikke at besøge Yasukuni.
Fukuda er ikke en mand der udtaler sig hårdt som Aso, men han er heller ikke en stor personlighed på nogen måde. Tværtimod er han en grå bureaukrat. Måske er det ikke det dårligste for LDP lige nu. Der er brug for en mand der virker moderat og midtersøgende og den udstråling har Fukuda. Nogle har endda kritiseret ham for at lyde for meget som DPJ. Ozawa har allerede hånet ham for at stjæle gamle DPJ idéer, så lidt er der om snakken.

Er han moderat? Det er vel ikke helt forkert. Han har ikke den der yakuza-agtige fremtoning som Aso har. Men han er klart en anelse mere til venstre end Aso og Abe og det er blevet tydeligere i løbet af hans kampagne.

Hvilke udfordringer står han overfor?

Nogle af de største udfordringer han står overfor er som følger:
 • At få terrorloven igennem så de Maritime Selvforsvarsstyrker kan fortsætte deres aktiviteter i det Indiske Ocean.
 • At skabe tillid til LDP ovenpå et væld af skandaler.
 • At overbevise vælgerne om at han kan skaffe skatteindtægter nok til den japanske velfærdsstat i en tid hvor en stor del af borgerne er på vej ud af arbejdsmarkedet.
 • At forhindre at DPJ får gennemtrumfet at der udskrives valg i den nærmeste fremtid. Premierministerperioden løber til efteråret 2009, så det ideele for ham er at sidde perioden ud så han kan nå at lægge så meget afstand til DPJ så muligt.
 • At skabe ro omkring japansk udenrigspolitik.
Kan han gøre det?

Nogen Koizumi er han ikke. Så det bliver næppe pga. hans vindende personlighed hvis det lykkes for ham.

Det ser ud til at han ikke ændrer for meget i det kabinet som er udvalgt for nyligt. Det er sikkert klogt nok, da der skal være ro i den regering og det kan kun gå for langsomt.

DPJ er på krigsstien i disse dage og de forsøger at markere sig konstant og senest er det kommet frem at de vil fremlægge et lovforslag om (mere) støtte til landbruget. Det er opportunistisk bestikkelsespolitik der skal købe stemmer fra landet og der forventes et sammenstød af rang når det kommer. Indtil da er det terrorloven der er på programmet, og om Fukuda kan få sin vilje der er helt afhængigt af hvor populær han er. Det er ikke umuligt at DPJ vil give sig, hvis de kan mærke at de vil ende med at virke ukonstruktive overfor den nye, moderate leder som LDP har fået.

Umiddelbart er det svært at sige hvad der vil ske. Når der er mere konkrete tiltag på bordet, så vil det være mere tydeligt. Jeg venter spændt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar