onsdag, september 12, 2007

Farvel AbeSå vågner man op tidligt i morges, kun for at opdage at Shinzo Abe har meddelt at han vil trække sig tilbage. Man kan da heller ikke blinke med øjnene for tiden uden at der sker noget vildt. Angiveligt er den udløsende faktor at DPJ har erklæret at de vil blokere fornyelsen af den omstridte anti-terrorlov. Denne lov er den der gør det muligt for de Maritime Selvforsvarsstyrker at yde logistisk støtte til amerikanske styrker i det Indiske Ocean. Det er selvfølgelig også lidt hårdt når oppositionens leder ikke engang gider at mødes med en når man forsøger at invitere ham til at snakke om tingene. Ozawa afviste blankt et møde med Abe-san om sagen.

Abes måde at gå på er vist et forsøg på at forlade scenen som en mand af ære, der tager ansvar for at han ikke kan få loven gennemført. Men sandheden er nærmere at manden er inkompetent og han har medvirket til at køre LDP fuldstændigt i sænk. Han har intet tække i offentligheden, han kan ikke kommunikere ordentligt og LDP er ved at udvikle sig til det det var før Koizumi, bare endnu værre.

Det store valgnederlag og de endeløse rækker af skandaler har været så dårligt for partiet at det bedste der kunne ske var at Abe-san gik af. Hvis den rette person dukker op, så kan man rent faktisk ende den negative udvikling og måske endda bevare magten sådan nogenlunde. En anden mulighed er at en ny leder vil forsøge at lave en ny koalition med DPJ og på den måde forhindre DPJ i at nyde godt af deres fremgang. Hvis man fremsætter sådan en strategi kan DPJ komme til at virke fjendtlige og ukonstruktive hvis de afviser.

Der er valg til lederposten (og dermed posten som premierminister) d.19. september. Kanditaturet starter d. 14. Let the games begin! Umiddelbart er jeg mest tilbøjelig til at tro at Taro Aso er manden der overtager roret, men lad os nu se hvem der kan graves frem fra gemmerne.

Der er ellers godt gang i teorierne om hvorfor Abe smutter. De spænder fra at han har snydt for flere millioner Yen i skat, over at han er meget syg til at der er tale om et statskup(!)

Jeg følger spændt udviklingen. For de interesserede er der en analyse i morgendagens udgave af Information skrevet af undertegnede.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar