torsdag, august 23, 2007

Økonomisk uføreSom enhver der har fulgt med i nyhederne ved, så har den sidste tid været præget af kraftig nedgang for asiatiske aktier, og japanske aktier har i særdeleshed været ramt. Årsagen var et fald i boligpriser på det amerikanske marked og det kan måske være svært at forstå hvorfor det prisændringer på huse i USA kan påvirke aktiemarkedet overalt i Asien.

I Japan er det billigt at låne penge og man holder prisen på sin valuta nede. Dette gør man bl.a. fordi man gerne vil have at forbruget er højt. Hvis det er billigt for japanerne at låne penge så vil flere låne penge til forbrug og bolig, hvis valutaen er billig vil flere købe japanske varer, da de vil fremstå billigere i forhold til f.eks. amerikanske eller europæiske varer.

Nogle banker i USA havde fundet ud af at låne billigt i Japan og derefter låne disse penge ud dyrt til amerikanere der ville købe bolig. Boligmarkedet i USA har oplevet et boom med stigende priser i længere tid, derfor begyndte man også at låne ud til folk med lav kreditværdighed. Dette kunne betale sig fordi deres boliger steg i værdi og derfor kunne de optage nye lån i deres bolig som de kunne bruge til at betale de gamle med.

Når priserne begynder at falde på sådan et marked, så er det klart at kreditmarkedet er mindre attraktivt og at mange derfor vil indfrie deres lån. Altså: hvis folks boliger falder i værdi, så kan de ikke optage nye lån til at betale deres gamle lån med og kreditorerne kan ikke få deres penge. I den situation gælder det for udlånerne om at komme ud i en fart og så skal de selvfølgelig betale for de yen de har lånt i Japan. For at gøre det, så må de købe yen. Når efterspørgslen efter yen stiger, så stiger prisen på yen også.

En dyrere yen betyder lavere japansk konkurrencedygtighed og dette får folk til at sælge deres aktier, hvilket igen får aktiepriserne til at falde.

Bank of Japan skulle angiveligt have hævet renten i denne uge, men i følge BBC ser det ud til at de holder den nede på 0.50% (hvor den har ligget siden februar 2007) i hvert fald indtil midten af september. Forleden dag satte den amerikanske nationalbank renten ned for at berolige folk en anelse.

Yen'en er nu faldet i pris og der er mere ro på den, men det er for tidligt at sige om det vil holde. Der kan stadigvæk ske meget endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar