onsdag, juli 04, 2007

Det japanske valg


Der er parlamentsvalg i Japan d.29. juli (til overhuset). Som alle andre steder er også det japanske valg præget af panikagtige handlinger for at tilfredsstille vælgerskaren. Senest har Abe-san valgt at udskifte sin forsvarsminister, efter at den forrige, Kyuma, kom med et par upassende bemærkninger om brugen af atombomben mod Japan. under anden verdenskrig. Det han havde sagt var angiveligt at brugen af bomben havde ført til afslutning af anden verdenskrig, og at det var en uundgåelighed. Selv om begge dele er mainstream synspunkter i vesten, så er det også meget tvivlsomme udtalelser. For det første er der næppe mange der har sat sig ind i sagerne der i dag mener at atombomberne var grunden til Japans kapitulation, og for det andet var det selvfølgelig ikke en uundgåelighed men et valg at bruge disse våben.

For dem der er interesserede i den bedste redegørelse for årsagerne til anvendelsen af atombomben, så kan jeg anbefale "Racing the Enemy" af professor Tsuyoshi Hasegawa. Læs et tidligere indlæg om bogen hér.

Det regerende LDP har det hårdt for tiden med selvmord og korruptionskandaler. Desuden er der den store og altoverskyggende pensionsskandale. Kort sagt, så betaler man i Japan ind til en statslig pensionsordning. På et tidspunkt gik man fra papir til et computerbaseret system der skulle holde styr på sagerne, og i den proces gik en masse oplysninger tabt. Resultatet er at oplysningerne der vedrører 50 millioner pensionsopsparinger er gået tabt. 20 millioner mennesker kan ikke kædes sammen med deres pensionsindbetalinger. Det er grov inkompetence og folk er forståeligt nok sure. Alle disse ting plus Abe-sans generelle mangel på tække og elegance kommer til at afspejle sig i valget og det er helt sikkert at LDP vil miste stemmer. Spørgsmålet er selvfølgelig om det vil koste dem regeringsmagten (som de har haft næsten uafbrudt siden 1955), og hvis de mister den, hvad er alternativet så?

Jeg har svært ved at se at DPJ eller andre skulle kunne tage magten. Problemet er at de andre partier ikke er stærke nok til at kunne regere alene, og de har svært ved at forblive enige nok til at kunne deles om magten. Desuden er de andre partier enten ikke noget alternativ eller også er de helt ude i skoven, som f.eks. det japanske kommunistparti.

I den mere muntre afdeling af valgkampen kan det meddeles at Premierminister Tojos barnebarn stiller op til valget som uafhængig kandidat. Hendes program ser ud til mest at handle om historisk revisionisme og anklager om racistisk motiveret brug af atombomben mod Japan. I de artikler jeg har læst er det sagerne om Nanking og de såkaldte trøstekvinder, som Abe-san blamerede sig med for kort tid siden, der er hendes hjertesager. Desuden forsøger hun at holde fast i den japanske løgn om at de gik i krig for at frigøre asien fra imperialisme.

Det mest absurde indslag indtil videre er kommet i form af den tidligere peruvianske præsident Alberto Fujimoris kandidatur. Han sidder for tiden i husarrest i Chile og afventer afgørelse om hvorvidt han skal udleveres til Peru, hvor han er anklaget for underslæb og overtrædelser af menneskerettighederne. Da han har dobbelt statsborgerskab er det muligt for ham at stille op til det japanske parlament. Det er det lille part kaldet "Folkets nye parti" der har anmodet Fujimori om at stille op for dem. De forsøger ellers at profilere sig som et mere humant alternativ til LDP, så det virker ekstra mærkeligt at gerne vil have en kendt menneskettighedsovertræder ind i varmen. Under alle omstændigheder har det givet dem utroligt meget omtale og det skal man jo ikke kimse ad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar