onsdag, juli 11, 2007

Det japanske valg IIKnapt har den ene korrupte landbrugsminister hængt sig selv, før hans afløser har rodet sig ud i en ny skandale. Norihiko Akagi er blevet beskyldt for at have bedraget sig til ikke mindre end 123 millioner yen (lidt over 6 millioner kr.) over en 16-årig periode.

Hans støttegruppe hjemme i Ibaraki-præfekturet har modtaget offentlig støtte, lidt lige som de politiske partier får herhjemme, og i den sammenhæng har de opgivet ministerens forældres adresse som kampagnekontor, selv om der i følge flere kilder ikke har været et kontor på adressen. Forældre og minister holder stædigt fast i at man har brugt hjemmet til diverse møder men indrømmer at aktiviteten ikke er hvad den har været. Taktikken ser ud til at være at nægte alt.

Det er selvfølgelig rigtigt skidt for LDP der står til at få et rekorddårligt valg, hvis man skal tro meningsmålingerne. Det er især Abe-sans håndtering af pensionsskandalen man er utilfreds med ser det ud til. Som det er nu ser DPJ ud til at få langt flere stemmer end LDP og for hver meningsmåling ser det sortere ud for regeringspartiet.

DPJ er virkelig gået i offensiven og bekendtgjorde i mandags deres "3 løfter" der skal skaffe dem valgsejren. De er som følger: at bringe orden i pensionsskandalen, tilbyde bedre forhold for børnefamilier i form af en børnecheck på 26000 yen om måneden samt at give økonomisk støtte til landbruget. Ren venstreorienteret bestikkelsespolitik. Det er svært at se at de på nogen måde skulle kunne være et alternativ til LDP med så svagt et program. Ichiro Ozawa der leder DPJ har i øvrigt lovet at gå af hvis ikke oppositionen vinder valget.

Bag alt dette her spøger diskussionen om paragraf 9 stadigvæk. Det ser ud til at der til efteråret vil ligge en rapport klar om tolkningen af denne paragraf i den japanske forfatning. Rapporten vil tage stilling til hvordan man skal forholde sig til fire scenarier: 1) hvordan man skal reagere hvis FN-tropper angribes under såkaldte "fredsbevarende" missioner, 2) udvidelse af Japans rolle i forhold til logistisk støtte til andre landes tropper, 3) beskyttelse af amerikanske fartøjer i japansk farvand, og 4) forsvar mod taktiske missiler fra f.eks. Nordkorea. Rapporten ligner mest af alt et forsøg på at undgå en besværlig forfatningsændring synes jeg. Det skal der nok komme en del ballade ud af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar