mandag, januar 08, 2007

Forfatningsændring rykker tættere på


The Guardian kunne forleden rapportere at Abe-San har afgivet et løfte om at revidere paragraf 9 i den japanske forfatning. I artiklen hedder det bl.a.

"To protect the lives and assets of the Japanese is our fundamental security policy," Mr Abe told reporters, adding that Japan would pursue a more "assertive" foreign policy. "The security situation surrounding Japan has changed drastically with the proliferation of weapons of mass destruction and missiles as well as a series of regional conflicts. To protect Japan's peace, independence and democracy and the lives of the Japanese, we need to further strengthen the Japan-US alliance."

Abe-San bruger to argumenter for forfatningsændringen. Det ene er situationen med Nordkorea, og det andet er deltagelse i internationale aktioner, som Japan f.eks. har gjort i Irak. Der er intet overraskende i dette, men han skruer op for skarpheden i sine kommentarer, og et afgivet løfte er noget man skal tage alvorligt. Han er tydeligvis determineret på at det skal lykkes for ham at ændre forfatningen.

Det bliver en svær opgave, for det kræver to tredjedeles flertal i begge kamre, og et flertal ved en folkeafstemning oven i købet. Der skal arbejdes en del for at ændre den pacifisme der er stærkt udbredt i Japan hvis projektet skal lykkes for ham.

En af tegnene på at denne ændring af den pacifistiske indstilling er på vej, er at man har besluttet at nedlægge det japanske forsvarsagentur, og i stedet oprette et vaskeægte forsvarsministerium (det første siden anden verdenskrig). Rent praktisk får det måske ikke den store betydning, men det viser dog at den nuværende regering prioriterer forsvaret højt, og så er det jo en forberedelse til den kommende forfatningsændring. Jeg vil forvente mange små tegn i stil med dette i løbet af den kommende tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar