søndag, november 05, 2006

Prostitutionskunder som ofre

Debatten om prostitution er noget underligt noget. Dette tabuiserede emne, er åbenbart ekstremt svært at diskutere på saglig vis. F.eks. har der været en tendens til at mange benægter at prostituerede kan være glade og tilfredse med deres arbejde. De stemples som ofre, og skulle der være en der stiller sig frem og proklamerer at hun egentlig er ret glad for sit arbejde, så stimler både venstreorienterede feminister og konservative typer sammen for at sige at hun ikke aner hvad hun taler om, da hun lider af falsk bevidsthed og i øvrigt sikkert er offer for seksuelt misbrug, eller hvad man nu kan finde på af lommepsykologiske forklaringer.

Sandheden er selvfølgelig at der er mange forskellige årsager til at gå ind i prostitution, og der er ingen tvivl om at nogle af de der arbejder med det er dybt ulykkelige. Men sådan er det jo så mange steder. Det er direkte fornærmende overfor de prostituerede der trives med deres valg, at man forsøger at tale deres sag mod deres vilje, og affærdiger dem med at de ikke ved en hat om deres eget liv.

Nuvel, det er der ikke noget nyt i. Den slags autoritær godhed har vi kendt længe. Men på det sidste har man valgt at vende blikket mod en ny gruppe, som man kan gøre til ofre. Denne gang er det prostitutionskunderne man er ude efter. Ja, for lige som der må være noget ravruskende galt med de mænd og kvinder der prostituerer sig selv, ja, så må det jo også være en slags sygdom når kunderne ikke udviser hvad disse selvbestaltede godhedsguruer mener er korrekt adfærd.

På Ekstra Bladets hjemmeside kan man læse at "Sexkunder skal have hjælp". Ja, de der lever af at behandle folk der er ofre, har sjovt nok travlt med at finde nye grupper af ofre, som de kan arbejde med. En kvinde der er noget der hedder "socialfaglig medarbejder" (hvad det så end er), udtaler:

" - Nogle har brugt en formue på sex og er både skamfulde over, at de ikke kan holde op, og bange for, at konen eller kæresten skal opdage det, siger hun."

Hér ville jeg, og sikkert også mange andre, sige at problemet for disse mænd er at de ikke er villige til at betale den pris som det er at holde op med at besøge ludere: nemlig den seksuelle tilfredstillelse eller spænding eller hvad det nu måtte være der fik dem til at opsøge de prostituerede i første omgang. Men for en godhedsprofessionel, så ser det anderledes ud. For en sådan er det en stakkel, der selvfølgelig straks må have hjælp, og helst på skatteydernes regning (selvfølgelig).

De bliver ringet op af folk der påstår at de gerne vil holde op, men at de ikke kan. Hvilket er noget sludder, for de VIL ikke holde op. Deres valg afslører deres sande præferencer, og de er åbenbart at besøge prostituerede. De vil helt sikkert gerne holde op af og til, men når trangen melder sig, så er her og nu tilfredstillelsen åbenbart vigtigere end penge og kæreste. Det er et VALG, ikke en sygdom. Der er ingen ofre der skal hjælpes, bare mennesker der måske skulle indse at de måske skulle holde op med at bedrage deres hustruer, eller andet i den stil.

Prikken over i'et bliver leveret af "
leder af Kompetencecenter Prostitution, Susanne Bramstrup", der udtaler:

"- Vi er blevet nysgerrige på det billede af afhængighed, erfaringerne fra telefonrådgivningen har vist. Og her tror jeg, det vil være godt, hvis vi kan hjælpe mændene med at ændre adfærd, for eksempel via kognitiv terapi, der de seneste tre år med stor succes er blevet tilbudt mænd, som udøver vold i familien, siger hun"

Det er en lækker udtalelse, fordi man både inkluderer mændene som ofre, men samtidig sammenligner dem med voldelige ægtemænd, på trods af at prosttitutionskunder indgår i en frivillig handel med en prostitueret (Her tænker jeg ikke på kvinder der bliver tvunget til at prostituere sig. Det er noget der forekommer, men altså, det er for det første ikke noget som kunden tvinger hende til, for det andet er jeg meget i tvivl om hvor stort omfanget er af den slags). Det er et kvalmende eksempel på hvordan man skaffer sig en ny målgruppe for sit arbejde. Ved at umyndiggøre dem, sygeliggøre dem, har man ugyldiggjort deres egne udtalelser, lige som man har med de prostituerede. Gad vide hvem det er der skal have hjælp næste gang?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar