onsdag, september 20, 2006

Så er det officielt
Abe Shinzo er formand for LDP, og dermed også, højst sandsynligt, Japans nye premierminister. Jeg, og mange andre vil følge alt hvad han gør, med stor bevågenhed. I særdeleshed bliver det spændende at se om det lykkes for ham at få ændret forfatningen.

3 kommentarer:

 1. Er det godt eller dårligt, Daniel? Eller er det for tidligt at udtale sig?

  SvarSlet
 2. Det er nok for tidligt, men mit indtryk er at det er mest dårligt, af følgende grunde:

  1) Forfatningen.
  Det er helt klart en stor fordel at den japanske forfatning forhindrer Japan i at have en stor hær, samt at de ikke kan deltage i, eller tage initiativ til, krigsførsel. Omend de har deltaget i aktionen i Irak, med forsyningsskibe.
  Abe-San vil ændre forfatningen, så politikerne har større frihed til at deltage i den slags, og det vil som minimum nok betyde større udgifter til forsvaret, måske endda mulighed for at Japan vil udvikle atomvåben pga. truslen fra Nordkorea, som Abe-San taler meget om. Ikke at det sidste ville kræve meget. Japan har verdens bedst udviklede atomprogram, og eksperter mener at de ville kunne fremstille atomvåben på mindre end et år.

  2) Økonomien.
  Man kan sige meget om Koizumi-San, men staten blev mindre under ham. Abe-San står overfor nogle andre udfordringer, fordi han står med en befolkning der bliver ældre, og en velfærdsstat der skal forsørge dem. Hvordan får han flere penge i kassen til dem? Han har ikke spillet med åbne kort angående sin økonomiske politik, så det er svært at sige. Men man kan roligt regne med en 100% stigning på forbrugsskatten inden for de næste 10 år, så den ryger op på 10%, og med tiden, nok også en øget indkomstskat. Følgerne vil højst sandsynligt være, om ikke katastrofale, så kvælende for den japanske økonomi, der netop nu muligvis er på vej ud af stagnationen.

  Abe-Sans modstander, Aso-San, havde i det mindste en klar plan om at rulle staten mere tilbage på det økonomiske område, for at sætte skub i sagerne. Desværre kan vi nok ikke forvente det samme fra den nye leder.

  3) Kammerateriet.
  Koizumi gjorde til dels op med det kammerateri der var i LDP. LDP fungerer ikke som danske politiske partier, men er nærmere en samling af konservative fraktioner. Den højrekeynesianske politik man har ført i årevis i Japan, har resulteret i en absurd mængde offentlige bygningsværker. Kontrakterne på at lave disse broer, tunneler, og hvad man nu ellers har fremstillet, er fortrinsvis gået til venner af LDP. Det har været bundråddent, og er det stadigvæk. Koizumi-San centraliserede LDP mere, gjorde fraktionerne svagere, og ledelsen stærkere. Jeg er ikke overbevist om at Abe-San vil gøre det samme.

  Det gode er vel først og fremmest at Abe-San nok vil forsøge at føre en mere forsonlig udenrigspolitik overfor Kina, efter alt at dømme. Ligeledes vil han nok også prøve at nærme sig Sydkorea, men det bliver svært at nærme sig SK, når han kritiserer Nordkorea så hårdt som han gør. Som udgangspunkt vil han ikke gentage den erklæring som mange japanske ledere har gentaget i en årrække, hvor de anerkender Japansk skyld i forbrydelser forskellige steder i Asien. Tværtimod er han meget optaget af at Japan ikke skal leve på knæ, som han ynder at sige. Så der er også blandede signaler på den front.

  Mit gæt er at han ikke holder så enormt længe som Koizumi-San. Han var en gigant indenfor japansk politik, og det er svært at se Abe-San fylde de sko ud. Men mindre kan selvfølgelig gøre det.

  SvarSlet
 3. Tusind tak for det interessante og oplysende svar. Det var godt at få på plads.

  SvarSlet