søndag, september 24, 2006

Nordkorea & bomben


BBC rapporterer at Nordkorea måske er ved at forberede en test af atomvåben i den nærmeste fremtid:
"North Korea has said it plans to increase the amount of plutonium it extracts for use in nuclear weapons, according to a US scholar. Selig Harrison said North Korean officials had told him they would unload nuclear fuel rods from the Yongbyon reactor by the year's end. "

og videre

"He said Mr Kim had told him the "purpose of unloading the fuel was to obtain more plutonium for nuclear weapons". He said he had been told the move was aimed at urging the US to meet North Korea's demand for bilateral talks....Mr Harrison is quoted by the Associated Press news agency as saying he believes the North Korean leadership is still debating whether to conduct a test."

Nu skal jeg ikke kunne sige om Harrison er en pålidelig kilde, men det er klart at hvis han får noget at vide af nordkoreanske statsansatte, så er det fordi de ønsker at verden skal vide det. Så spørgsmålet er selvfølgelig om de rent faktisk er i stand til at producere atomvåben og om de i så fald vil gøre det, eller om det kun er et forsøg på at have noget de kan afpresse resten af verden med, for at undgå sanktioner og evt. tiltuske sig hjælp, mod at undlade at gennemføre atomvåbentests.

Der er, for mig, ingen tvivl om at Nordkorea intet har at miste ved at producere atomvåben. De er blevet udråbt til at være en del af "axis of evil", og Irak, der også var en af de lande der blev nævnt i den sammenhæng, blev invaderet og dets ledere fængslet eller dræbt. Det eneste der kan forhindre et sådant angreb mod dem, er selvfølgelig atomvåben. Ved at fremstå som uberegnelige nok til at bruge dem, kan de måske afskrække USA og co. fra at angribe landet, og afsætte det kommunistiske styre.

Iran, det andet land i "axis of evil", bruger samme taktik. Det er et direkte resultat af den aggressive udenrigspolitik, som USA fører, der angiveligt skulle gøre verden mere sikker og demokratisk, men i realiteten har medført mere krig, mere død og ødelæggelse og llangt mere usikkerhed end før. Måske nogen skulle lære at man ikke kan bombe sig til fred.

Hvilke resultater det kan have for forholdet til Japan, hvis NK begynder at lave prøvesprængninger er svært at sige. Men Abe-San er i forvejen særdeles uforsonlig overfor Nordkorea, og det kan være lige det der skal til for at få folk til at ændre forfatningen, så Japan kan opbygge en stærk hær, og måske endda få atomvåben. Japan har verdens højest udviklede atomenergiprogram, og det anslås af eksperter aat de vil kunne have atomvåben klar på under et år. Nogle mener endda at det kan lade sig gøre på et par måneder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar