tirsdag, september 05, 2006

Døden for LDPs fraktioner?International Herald Tribune bragte en spændende artikel igår, hvoraf det fremgår at Shinzo Abe har tænkt sig at reformere LDP, for at gøre det af med det hidtige fraktionssystem. LDP er ikke et parti som vi kender det herhjemme fra, men nærmere en samling af centrum-højre fraktioner, der ofte ligger i åben krig med hinanden. Koizumi har styret LDP med hård hånd, men han har ikke kunnet gøre op med fraktionssystemet, der også er fyldt med vennetjenester og korruption.

Fra artiklen:

"Sometime before the governing Liberal Democratic Party votes for a new leader on Sept. 20 and then elects him the next Japanese prime minister, Shinzo Abe, the all-but-certain victor, will take a curious step: He plans to resign from the party faction with which he has long been identified, according to political associates.

Even a few years ago, such a move would have been unthinkable. A candidate for high office in the party would have gathered his faction about him like a Roman emperor marshaling the Praetorian Guard..."

Og mere:

"Until now the Liberal Democrats were a kind of collective - many small
parties within a party," Tsutomu Takebe, the party's secretary general, said in an interview. "Now we're unified in both organization and philosophy. Koizumi's reforms have integrated us."

Takebes udtalelse er ikke helt i overensstemmelse med sandheden, vil jeg mene. Der er stadig i høj grad fraktioner inden for LDP, omend Koizumi måske har lagt en dæmper på den slags. Uenigheder er der masser af, f.eks. i forhold til Yasukuni. Der er færre skandaler, ja, men det betyder bestemt ikke at fraktionssystemets dage er ovre.

Det bliver interessant at se om Abe kan samle partiet. Han er en barsk fyr, men det var Koizumi også. Jeg tvivler på at Abe virkelig kan fuldføre den opgave som Koizumi er begyndt på. Desuden er der modstrid i de mål som både Abe og Koizumi har sat sig, for på den ene måde vil man have et mere demokratisk LDP, men på den anden side så centraliserer man magten.

Læs hele artiklen hér. (og gør det, den er virkelig interessant)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar