søndag, juli 09, 2006

Mere Ryu Murakami


Det gode vejr gør at man ikke gider at sidde indenfor og blogge, så det har været så som så med opdateringerne. Til gengæld betyder sommeren at jeg får læst en del bøger. To af dem jeg har læst er skrevet af den japanske forfatter og filminstruktør, Ryu Murakami. Jeg har tidligere omtalt en af hans bøger på denne blog, og er meget begejstret for hans værker, der ofte er gennemsyret af vold, sex og håbløshed.

Desværre er det ikke mange af hans bøger der er oversat til europæiske sprog, f.eks. er kun 4 oversat til engelsk. Der er et par andre der er oversat til fransk, men da mit franske kun rækker til at gå ind i en butik og købe noget, varer det nok et stykke tid før jeg får mulighed for at læse mere fra hans hånd. Til gengæld er der en del film han enten har skrevet eller instrueret som jeg ikke har fået set endnu, så der er masser at tage fat i på den front. En del har sikkert set film som han har været involveret i uden at vide det, f.eks. er det ham der har skrevet manuskriptet til "Audition", med den søde pige der torturerer de stakkels mænd.

Den første af de to bøger er "69". Den foregår i en mindre by på Kyushu, i 1969. På en måde har den en vis lighed med Murakamis debutroman, "Almost Transparent Blue", der skildrer den totale håbløshed blandt unge mennesker i halvfjerdserne. Men den adskiller sig også en del fra den, fordi den er mere humoristisk, er uden ekstreme skildringer af vold, sex og stofmisbrug, og allermest fordi der rent faktisk er en del varme i den.

"69" er mest af alt en coming of age roman, der skildrer hvordan hovedpersonen, ved hjælp af de impulser han får fra omverdenen, forsøger at imponere piger ved at diskuterer Daniel Cohn-Bendit, Frantz Fanon, Sartre og meget andet uden at hverken forstå det, eller for den sags skyld at gå ind for det. Det udmønter sig bl.a. i håbløse forsøg på at starte et studenteroprør på gymnasiet og på at arrangere en rockfestival. Det hele foregår i tidens ånd, omend lidt forsinket da han jo ikke befinder sig i en metropol. Derfor bliver det en bonderøvsudgave af hvad der foregår andre steder i verden. Resultatet er ganske underholdende og også lidt sødt.

Jeg synes at den var lidt overraskende, da jeg slet ikke var klar over at Murakami besad så meget lune som han udviser i denne bog. Men jeg vil bestemt anbefale den, lige som jeg vil anbefale alle andre bøger af Ryu Murakami.

Den anden bog er "In the Miso Soup". Hér er Murakami mere som i "Coinlocker Babies", som er den bedste af hans bøger. Bogen foregår i Tokyos prostitutionsmiljø, hvor hovedpersonen har etableret sig som en slags guide for udlændinge der ønsker at udforske denne hemmelige verden. Det skal siges at mange sexklubber, bordeller og escortbureauer slet ikke betjener udlændinge, lige som man ofte vil se skilte uden på natklubber hvor der står at udlændinge ikke er velkomne.

Han får sig en meget besynderlig kunde, som han mistænker for at være en koldblodig og psykopatisk morder. Jeg skal ikke røbe mere af handlingen, men det lykkes for Murakami at opbygge en stor spænding, og jeg må sige at det voldelige klimaks i bogen, nærmest fik mig til at få kvalme (så kan man jo diskutere om det er et succeskriterie). Men jeg fandt bogen både overraskende, velskrevet, underholdende og fængslende. Så kan man vel ikke bede om meget mere?

1 kommentar:

 1. Anonym9:10 PM

  Hey Daniel,
  har lige læst Piercing af Ryu Murakami, efter at have læst om ham har. Superfed bog, skal straks have købt nogle af hans ældre.

  Fed blog også,
  hilsen
  Morten 'Gentlemanden' Wilken

  SvarSlet