lørdag, juli 15, 2006

Freakonomics


Sidste år udkom den meget omtalte bog "Freakonomics", der blev hypet som en udgivelse der kunne ændre folks syn på verden og meget andet. "Prepare to be dazzled", loves der endda på forsiden. Forleden dag faldt jeg over den i Gad, og snuppede den med hjem.


Det er en lille bitte bog, så den er hurtigt læst. Kan nemt læses ud i én køre, i hvert fald.

Stephen D. Levitt er økonom ved University of Chicago, men han adskiller sig måske en del fra de fleste andre. Han er ikke så optaget af det store billede, avancerede økonomiske teorier og matematiske modeller, men er derimod optaget af økonomi i hverdagen. Det er netop hvad "Freakonomics" handler om: at sætte ting som de fleste mennesker ikke tænker på ud fra et økonomisk perspektiv, ind i en økonomisk sammenhæng. Resultatet er en pudsig bog, men jeg kan med det samme afsløre at den ikke har ændret mit verdenssyn, og "dazzled" blev jeg nu heller ikke. Hvad jeg derimod blev, var ganske udmærket underholdt. "Freakonomics" er først og fremmest en underholdende bog, fordi Levitt har en skæv måde at tænke på, og han er en mester i at indsamle og behandle statistiske data. Desuden så er der mange rigtigt sjove og interessante historier i bogen.

Men som et økonomisk værk er den ikke meget bevendt. Levitts økonomi-gøgl bruges mest til at fortælle læseren om bl.a. økonomiske motiver, at man ikke kan stole på "almen viden", samt at man kan finde ud af meget om verden, hvis man ved hvordan man skal bruge de statistiske stykker værktøj som økonomen kan gøre brug af. Bl.a. er han meget glad for regressionsanalyse.

I bogen giver han sig af med de besynderligste ting. Han behandler læreres snyd ved eksamener (ja, lærere motiveres til at snyde med deres klassers resultater når de er afhængige af hvor mange der består - dette er et eksempel på at det ikke er altid at det lykkes når man forsøger at motivere folk - i dette tilfælde lærere - til at yde en bedre indsats) ved at sammenligne det med snyd indenfor sumobrydning. Han argumenterer også for at faldet i amerikansk kriminalitet igennem halvfemserne er resultatet af Roe vs. Wade, han sammenligner ejendomsmægleres brug af information med Ku Klux Klan, og meget andet. Det ER sjovt, det er også ganske interessant, men kan det bruges til særligt meget? Måske hvis man er helt grøn indenfor økonomi, og her må man nok se i øjnene, at de fleste mennesker aldrig har åbnet en bog om emnet. Så på den måde tjener den vel et formål. Men hvis man stopper ved "Freakonomics", så er det ikke meget bevendt.

Bevares, man behøver ikke at sætte sig ned og læse store afhandlinger, slet ikke. Men der findes andre bøger om økonomi der er skrevet i en populær tone. Mine favoritter er Gene Callahan "Economics for Real People" og Henry Hazlitt's lille bog "Economics in One Lesson" (Sidstnævnte kan læses gratis hér). Økonomi er sjovt nok et af de emner som mange tror at de bare kan udtale sig om, på trods af at de ikke har gidet at sætte sig det mindste ind i noget som helst. Som økonomen Murray Rothbard engang skrev: "It is no crime to be ignorant of economics, which is, after all, a specialized discipline and one that most people consider to be a "dismal science" But it is totally irresponsible to have a loud and vociferous opinion on economic subjects while remaining in this state of ignorance."

Det bedste der er at sige om "Freakonomics" ud over at den er sjov, er at den kan få folk til at forstå at økonomi handler om hvordan mennesker handler. Det er jo dér at det bliver skægt for os almindelige mennesker at beskæftige os med emnet. Når det går op for os at det ikke er uforståelig matematik alt sammen, men at der også er en side af økonomi, der handler om rigtige mennesker af kød og blod. Levitt er, på trods af at man nemt kan kritisere ham for dette og hint, med til at udbrede den forståelse.

1 kommentar:

  1. Jeg er helt enig med dig. Jeg var også godt underholdt og synes det er en god afstikker fra at tæske behavioural economics med donut-øer og kartoffelkriser.

    SvarSlet