lørdag, maj 20, 2006

Kontrol af udlændinge
I et forsøg på at bekæmpe terrorisme, har det japanske parlament besluttet at alle udlændinge der besøger landet skal aflevere deres fingeraftryk, og have taget et fotografi. Forholdsreglerne er lidt de samme som man kender dem fra USA.

Forslaget mødte ellers en del kritik da det først kom frem. En japansk organisation mente at det ikke ville hjælpe al verden, da de japanske myndigheder højst sandsynligt ikke ville have oplysninger om eventuelle terrorister der kunne forsøge at komme ind i landet. Der har også været en del snak om at det kunne være en krænkelse af individuelle rettigheder. Desuden er der meget der tyder på at forslaget også er en del af kampen imod illegal indvandring, og at man således bruger terrorisme som en løftestang, for at få stramninger indført. En strategi vi kender alt for godt herhjemme fra, hvor Politiet efterhånden har fået carte blanche til at gøre som det lyster dem.

Da loven kun rammer udlændinge, har der også været røster fremme om at det er et racistisk tiltag. Mange mener at Japan er et særdeles racistisk samfund, og man kommer da ikke uden om at der blandt mange hersker en overbevisning om at Japan og japanere er noget ganske særligt, og måske også er bedre end andre. I Narita lufthavn har jeg da også observeret hvordan japanere går lige igennem kontrollen, mens jeg selv skulle have skoene af, bæltet af, osv, osv. I øvrigt det eneste sted i Japan hvor jeg er blevet behandlet uhøfligt. Nu har man så institutionaliseret den slags forskelsbehandling i stedet for at lade det ske på må og få.

Jeg tvivler dog på at den slags tiltag forhindrer noget som helst. Indtil videre har verdens mange anti-terror tiltag ikke gjort meget andet end at give myndighederne mere magt og forringe borgernes position.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar