tirsdag, marts 14, 2006

Kimigayo


Der er mange (især i Asien), der er bekymrede for de nationalistiske tendenser man ser i Japan i disse år. Smertefulde minder om dengang Solens Rige forsøgte at indlemme Taiwan, Manchuriet, Korea, osv, i "the greater asian prosperity-sphere" lever endnu, og desuden er det jo meget belejligt for kinesiske politikere at brokke sig over den slags, for det tager opmærksomheden væk fra hvor dårligt det går med friheden derhjemme.

Tendenserne er ikke nye, men der er visse tegn på at tilhængerne af dem enten er blevet flere, eller også er de bare blevet mere modige. Således kan Asahi berette at man i Tokyo nu vil stramme op omkring den lov der påbyder alle skolens ansatte at rejse sig op, når den japanske nationalsang, "Kimigayo" spilles. Eleverne skal også rejse sig, også selv om de lider af et mentalt eller fysisk handicap (man må gå ud fra at dem i kørestol er undtagede), og håndhæver lærerne ikke dette, så risikerer de at blive straffet.

En 56-årig lærer er netop blevet suspenderet fordi hun nægtede at rejse sig op under nationalsangen for fjerde gang. Man må sige at det er ude i det absurde, når man forsøger at indpode eleverne med den slags nationalistisk ævl. Men det er næppe det sidste vi ser af den slags tiltag i Japan. Desværre.

3 kommentarer:

 1. Absurd, mht nationalsangen. Hvordan står det til med flagafbrændinger i Japan?

  Forresten, jeg har hørt noget om at udvidelsen af tokyos lufthavn blev forsinket flere år på grund af at aktivister havde besat området. Er det en historie du kender mere til? Den rykker jo lidt ved den traditionelle opfattelse af japanere som sådan nogle autoritetstro arbejdsbier :]

  SvarSlet
 2. Fandt dette vedrørende den japanske stats forhold til flagafbrænding:

  "In Japan there is no law against damaging the Japanese flag (although vigilantes since the 1960s have on occasion assassinated protestors who were incautious enough to deface or destroy the flag). However there are enactments prohibiting destruction or defacement of the flags of other nations."

  Det er lige som hér.

  Hvad angår lufthavnen, så er det Narita du tænker på. Der er selvfølgelig flere forskellige i Tokyo. Grunden til balladen var at man havde inddraget noget land, under eminent domain lignende forhold. Denne ekspropriation var mange ikke glade for, og den yderste venstrefløj havde også en finger med i spillet, fordi de frygtede at Narita skulle bruges af amerikanernes militær.

  Dit billede af autoritetstro arbejdsbier kan du godt pakke væk. Det er en myte. Det har nok mere at gøre med både den gamle samurai-etik der fordrede stor loyalitet, og så det faktum at mange lagde ekstra store kræfter i for at få Japan på fode efter anden verdenskrig. Der hersker nok en vis konservatisme blandt mange mennesker, men det skal ikke få en til at tro at japanere ikke også kan blive skidesure og lave ballade.

  SvarSlet
 3. Så med flagene er det ligesom DK, jeg går udfra at der er nogen grupper i Japan der vil have det skærpet ligesom DF vil det i Danmark. Historien med lufthavnen var en min far fortalte (uden dog nogen videre detaljer, derfor mit spørgsmål), det var ikke nu ikke fordi jeg selv havde de store fordomme om Japanere :] det var mere at dens slags historier hører man ikke så tit fra den kant....

  SvarSlet