lørdag, februar 18, 2006

Korea Liberator


Det kan være svært at finde oplysninger om hvad der foregår i Nordkorea. Derfor er jeg på det sidste begyndt at læse forskellige blogs om landet og nu har flere af dem slået sig sammen i én blog under navnet Korea Liberator.

One Free Korea, DRPK Studies og The Asianist har forenet deres kræfter og det ser lovende ud. Hos Korea Liberator kan man hurtigt og nemt finde de seneste nyheder om forholdet mellem syd og nord. En af de historier der har interesseret mig mest, som jeg har læst via One Free Korea, er den om et sydkoreansk teaterselskab der ville lave en musical om den berygtede nordkoreanske fangelejr Yoduk. Men de sydkoreanske myndigheder har krævet at teatertruppen ændrer på historien, da man er nervøs for at den slags kan være en trussel mod den nationale sikkerhed. Det er tankevækkende at Sydkorea, der jo ellers bryster sig af at være et demokrati, kan kræve den slags af kunstnere og oven i købet har udsat dem for ubehagelige trusler. De gode gamle diktaturdage er åbenbart ikke så langt væk.

Se en film fra Yoduk lejren hér.

En anden spændende, men ubehagelig historie, er den om de nordkoreanske cheerleaders der var med i Asian Games. Det viser sig nu at de er blevet sendt til Daehung lejren, efter at være kommet tilbage. De smukke cheerleaders var overalt i medierne, med deres fine uniformer og flot indøvede rutiner. Nu sidder de bag lås og slå i en arbejdslejr, måske fordi de har været i kontakt med verden udenfor. Selv de, der betragtes som "mønsterborgere" kan ryge den vej, i et så paranoidt og diktatorisk samfund som det nordkoreanske.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar